Nog maar net is de Tournée Minérale
afgelopen en de volgende marathon is er al. Op 1 maart zijn de Dagen
zonder Vlees van start gegaan. Met andere woorden: 40 dagen waarin je
het tracht te leven zonder vlees, vis of gevogelte. Dit is, als het
ware, onze Westerse moderne manier van een vastenperiode.
Men gaat de strijd aan tegen
voedselverspilling en men probeert de consumptie van seizoensgroenten
en plantaardige voeding te stimuleren door zo weinig mogelijk
producten aan te kopen die voorverpakt zijn. Dagen zonder vlees is
geen pleidooi voor volledig vegetarisme of veganisme maar even als
een vegetariër leven kan het eenvoudiger maken om voortaan minder
vlees te eten.
Inspiratieloos over de bereiding van
gevarieerde voeding?
Pro-tip: Vul de voorraadkast aan met
“Veggie Essentials”. Dit zijn vooral ingeblikte peulvruchten,
oliën (olijf- of zonnebloemolie), noten en zaden, groentebouillon,
pasta en rijst. De kokos- en sojamelk mogen natuurlijk ook niet
ontbreken.
Veel van deze “Essentials” kunnen
gevonden worden bij onze partners zoals Realdutchfood en
Superfoodshuis. Bij Hellofresh kunnen ook vegetarische
voedingsboxen besteld worden, zo is er dagelijks een verrassing.
Earnieland enkele veggie-recepten voor
jullie samengesteld om de Dagen zonder Vlees te overleven:
Preicannelloni
met spinazie en mascarpone
Bij dit gerecht maak je wat
anders dan wat je met lasagnebladeren gewend bent. Geen laagjes, maar
rolletjes. Je maakt een rijke saus met prei, mascarpone en bloem, die
vervolgens wordt opgerold in een half lasagneblad. Je kan bijkruiden
zoals je dat gewoon bent. Daarna wordt de cannelloni gegarneerd met
kaas die lekker zal smelten in de oven. Als laatste stap dresseer je
de heerlijke cannelloni met spinazie.
Pizza met pompoencrème en
groenten
Op een basis van Libanees platbrood voeg je een
zelfgemaakte pompoencrème toe (om de smaak wat te versterken kan je
hier wat kaas bijvoegen). Als topping wordt deze pizza bedekt met
groenten als courgette, boerenkool, rode ui, kappertjes en olijven.
Als kers op de taart bestrooi je de pizza nog even met kaas.
Bekijk beide volledige recepten op de
site van Hellofresh.
Spaanse quinoa
Quinoa is momenteel dé rijzende ster onder de superfoods en deze laat zich koken als rijst. Bij dit gerecht wordt quinoa overgoten met een sausje van witte wijn en kerrie. Om het plaatje helemaal af te maken kan je serveren met gestoofde paprikareepjes, knoflook, ui, tomaat, erwtjes en olijven. De ultieme vegetarische kick!
De naam “Dagen zonder vlees” wekt snel de indruk dat desserts uit den boze zijn. Veganisten consumeren namelijk geen zuivelproducten. Wees niet ongerust, onze foodie specialisten bij Earnieland hebben daar de perfecte oplossing voor:
Frambozen tofu-cheesecake
De korst wordt gemaakt van
havervlokken, speltbloem, noten, zonnebloemolie en ahornsiroop. Deze
wordt op zijn beurt opgevuld met agavesiroop tofu, arrowroot (een
bindmiddel), banaan en framboos.
Je kan dit gerecht ook altijd
bereiden met gewone suiker, maar het fruit en de siroop kunnen zeker
en vast ook de behoefte van een zoetekauw stillen.
Appeltaart met speculaas
Deze heerlijke appeltaart bestaat uit
een bodem van bladerdeeg, gevuld met een laagje speculoos dat
bestreken wordt met appelmoes. Voor het crumbledeeg meng je
sojaboter, bloem en suiker. Dit wordt dan gekneed tot een brokkelig
poeder.
Als laatste stap verdeel je de gesneden
appels over de taart en bestrooi je het geheel met crumbledeeg.
Deze recepten kunnen gevonden worden op de website van EVA.
Hopelijk kunnen jullie met deze tips de
Dagen zonder Vlees tot een goed eind brengen. Is dit niet het geval,
heb je nood aan een “cheatmeal”of doe je gewoon helemaal niet
mee? Dan neem je best een kijkje bij onze partnershosp Takeaway.com,
Foodbag of Domino’s Pizza
Happy online shopping :)